Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο

Στο εργαστήριο της τεχνολογίας φτιάξαμε σαπούνι με την παρακάτω συνταγή



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ από ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Υλικά - Μέσα                
ελαιόλαδο, νερό, καυστική σόδα (NaOH) σε αναλογία 5:3:1
δύο ανοξείδωτες κατσαρόλες                                            
θερμόμετρο με κλίμακα έως 100ο C                
γάντια                                                                                                               
μάσκα
ποδιά
Διαδικασία παρασκευής
          Ζεσταίνω στη μία κατσαρόλα το λάδι στους 40ο C και το κατεβάζω στην άκρη.
          Σ΄ άλλη κατσαρόλα βάζω νερό από τη βρύση και διαλύω μέσα την ποτάσα  ανακατεύοντας  συνεχώς. Η θερμοκρασία του διαλύματος θα φτάσει στους 80-90ο C. Κατεβάζω την θερμοκρασία στους 40ο C βάζοντας την κατσαρόλα σε λεκάνη με νερό (μπεν μαρί ).
          Το διάλυμα του νερού με την καυστική σόδα το ρίχνω στην κατσαρόλα με το λάδι προσεχτικά χωρίς να πιτσιλίσει. Αν κατά λάθος πάει  στο δέρμα ξεπλένω με νερό και σαπούνι και βάζω ξύδι και αλοιφή βάλσαμου.
          Ανακατεύω το μείγμα μου καλά, το οποίο γίνεται κρεμώδες. Το σαπούνι μας είναι έτοιμο όταν κάνω μία γραμμή στο μείγμα μου με την κουτάλα και αργεί να κλείσει.
          Αδειάζω το μείγμα στα καλούπια, τα οποία μπορεί να είναι ξύλινα που έχω ετοιμάσει από πριν και εναλλακτικά μπορεί να είναι υλικά ανακύκλωσης, όπως κουπάκια από γιαούρτι.
          Αν θέλω να βάλω κάποιο αιθέριο έλαιο στο σαπούνι μου για να το εμπλουτίσω ή να βάλω κάποιο άλλο συστατικό, το προσθέτω στο μείγμα μου λίγο πριν το αδειάσω στα καλούπια, για να κρατήσω περισσότερο τις ιδιότητές του.
          Μετά από 5-6 ημέρες μπορώ να βγάλω το σαπούνι από τα καλούπια και να το κόψω αν χρειάζεται. Το σαπούνι μας είναι έτοιμο για χρήση μετά από 8 περίπου εβδομάδες που θα έχει ωριμάσει και θα έχει απομακρυνθεί η καυστική σόδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου